insan kaymaklari

Sevgili insan kaymaklarci, danisman ablalarim (nadir de olsalar, abilerim),

Sizinle ben diyeyim bir, siz deyin iki yildir surekli bir iliskimiz var. Cit cit cit uzun tirnaklarinizla tusladiginiz telefonularin masanizda nerede durdugundan, masanizda o anda tam da kac tane oyuncak olduguna, saclarinizin ne uzunlukta olduguna, erkek arkadasinizin olup olmadigina kadar herseyi biliyor, hatirliyor, olmadi facebook sagolsun, bulabiliyorum. Bu ulkenin guneyinin ingilizce eleman bulan her ajansinda kaydim, her ajansin hemen hemen her danismaniyla da yaptigim bir(kac) gorusme oldugu icin, telefonumdaki numaraya bakarak u. veya u. veya m. veya a. sirketi ariyor diyebildigim icin kendimi bu konu hakkinda konusmaya yetkin goruyorum.

Bu noktada Denizdaimiaday, Deniz always the bridesmaid, never the bride olarak birkac kelime etmek istiyorum.

Sevgili insankaymakcilar, olur da mesleginizde bir basari yakalamak gibi bir merakiniz varsa, lutfen bana kulak verin:

1. Okuyun. Ister Allahin, ister Isa'nin, ister Musa'nin, ister Buda'nin askina okuyun. Zor birsey degil, vallahi, elinize bir CV gectiginde ad, soyad, adres ve yas kismini okusaniz bile kafi. Insanlari arayip, sizin profilinize gore bir pozisyon var (ha buna CVye hic bakmadan nasil karar veriyorlar onu da hic anlamadim ya) soyle soyle diye on bes dakika anlatip sonra konusmanin ortasinda aaa ama siz Amsterdam'da degil, Eindhoven'de yasiyormussunuz, olmadi ki bu demeyin.

2. Dinleyin. Karsinizdaki bir insan su konuda deneyimimi yok, su isi bilmiyorum diyorsa bil-mi-yor-dur. Sirf siz kotanizi dolduracaksiniz diye insanlari salak salak oradan oraya gondermeyin.

3. O cok bayildiginiz intake interviewlerde CVmi bana tekrar yuksek sesle okuyacaksaniz, baska da birsey sormayacaksaniz allah askina cagirmayin bilmemnerdeki ofisinize. Telefonda yapalim bu gorusmeyi. Bakin yapmayalim demiyorum, ama yazik gunah o kadar yol gitmeye, ne olur.

4. Ayni ajansin bes tane danismaniysaniz, size halihazirda kayitli bir insani niye tekrar tekrar ongorusmeye cagirir, ayni pasaportun, ayni oturum izninin fotokopisini cekersiniz ki? Yok, ben ilk basta salaktim, kosa kosa gidiyordum, simdi akillandim, telefonda konusup benim kayitlarim sizde var, baska bisi lazimsa postayla gonderirim diyorum da, benim gibi binlerce insan var. Siz bu sekilde her gun bes kisiyle konusup sonra eve donunce ay cok is yaptim bugun diyorsunuz di mi? Ay hakkaten gece uyuyabiliyor musunuz ki siz? O aldiginiz maas batmiyor mu? Sirf meraktan soruyorum. Vallahi gozum yok.

5. Pasaport, oturum izni demisken: Tamam bi ton ulke ve bir ton farkli pasaport var, hangi sayfada ne oldugunu, neyin onemli neyin onemsiz oldugunu bilememeniz normaldir ama toplasan on cesit oturum izni var. Ve bisi daha belirteyim, bunlarin hepsi Hollandaca (yani sizin diliniz, bilmiyorum okumaniz var mi o kadar) bilgilerle dolu. Hepsinin arkasinda son derece acik bir sekilde calisma hakkinizin olup olmadigi da yaziyor. Hadi onu da gectim, gocmen dairesinin web sitesinde mevcut butun izinlerin aciklamali ornekleri var. Buna ragmen her gordugunuz izni hayatinizda ilk defa boyle birsey goruyormus gibi heyecanla inceleyip ne demek istiyor burada diye sormak nesidir? Sizin gibi suzme salaklarin isi varken benim nasil olmaz? Allahim bu nasil bir kaderdir?

5. Allah askina biraz namuslu olun. Shortlist'e kalmis adaylarinizin her sorusuna uc dakika icinde cevap verip gunde uc kere aramayi biliyorsunuz da ayni adaya yok sizin is olmadi demek icin bir aramayi niye cok goruyorsunuz? Alt tarafi siz uymuyorsunuz bu profile deyip kapatacaksiniz, orda merak icinde bekleyen bir insani uc hafta gormezden gelmek, maillerine cevap vermeyip telefonlarina cikmamak ne demektir?

6. Biraz acik goruslu olmak isinize yarayabilir. Uluslararasi is ajanslarina -cok sasirtici olacak ama- genelde yabancilar gider. Bu yabancilar - sok olacaksiniz, biliyorum - genelde sizin ulkenizde egitim almamislardir. Baska ulkelerde baska egitim sistemleri de olabilir - bak su ise- ve sizin yapmaniz gereken sey adayinizi dinleyip (bkz:2. madde) onun egitimini anlamaya calismak olmalidir, adayin karsisinda ama siz havo' ya (bir tur lise) gitmemissiniz, ben simdi bu forma ne yazacagim diye kriz gecirmek degil. Biz nasil sizin manyak okul sisteminizi ogrendik, siz de bari dunyada sizin manyak sisteminizden farkli seyler olabileceginiz aklinizda tutun.

7. Bokunuzu yiyim konusup konusup egitimime bakip da bana ama sizin bu egitiminize uygun bir is bize pek gelmez demeyin. Uluslararasi iliskiler okudum diye bana kucuk bir ulkenin disisleri bakanligi pozisyonunu vermenizi beklemiyorum zaten. Siz kapisindan bile gecmediginiz icin bilemezsiniz belki ama bazen insanlar universiteye zihin acmak, dusuncelerini gelistirmek, daha farkli bir seviyeden hayata bakmak icin de giderler, bu bakis acisi onlara is hayatinda biryerlere gelmelerine bazen yardimci olur. Sizin gordugunuz tek sey olan meslek lisesi+ meslek yuksekokulu= meslek herkes icin -ozellikle de sosyal bilimlerle ilgilenenler icin- gecerli degildir. Hani bir daha hatirlatiyorum, siz yabancilarla ugrasiyorsunuz ya, iste o bazi yabancilarin ulkelerinde o yol olmayabilir, o yolun alternatifi universite+ master olabilir. Bu yabancilar baska bir ulkeye tasininca okullarinin bes para etmeyecegini kabul etmis kisiler olurlar cogunlukla, diplomalarini yiyerek karinlari doyamayacagi icin daha dusuk egitim seviyesi gerektiren, kendi alanlarinda olmayan islere de razi olabilirler. O cok bayildiginiz ozellik olan esneklik var ya, siz de ondan biraz ders cikarin, esnek olun. Kivrak dusunun. (Becerebilirseniz tabii)

Yaaaa, iste boyle ablalarim, insanlarin salak oldugunu sandiginizi biliyorum. Umutsuz, gergin, bes parasiz, ise muhtac olsalar da karsinizdakiler, zinhar salak degiller. Inanin cektiginiz numaralarin cogunun da farkindalar. Tek istedileri biraz dikkat, biraz samimiyet o kadar. Inanin bunlara dikkat ederseniz aldiginiz beddualar azalacak, isiniz kolaylasacak. O artakalan vakitlerde gercekten calismaniz gerekecek tabii, o sizi bozar mi, bilmem.

Yorumlar

Quentins dedi ki…
Yazdıklarını okuyunca sabrına şaştım doğrusu. Ben olsam şimdiye kadar çoktan birkaç tanesinin ağzının payını verip aramı açmıştım bile birkaçıyla.Sen umarım yapmamışsındır! Ne diyeyim ki, en kısa zamanda istediğin gibi bir iş bulursun umarım da bu ablaların ağız kokularını daha fazla çekmek zorunda kalmazsın :)
Deniz dedi ki…
Quentins, tahmin edebilecegin gibi hic de oyle bisi yapmadim. Burda ise ihtiyaci olan taraf ben oldugum icin zipla dediklerinde nereye ziplayayim efendim diyebiliyorum ancak.

Elbette benim de var bir zamanlar fakir ama gururlu bir aday vardi fantazim ama gerceklesmesi mumkun mudur, mudur mudur mudur bilmem.
Burcuk dedi ki…
Super ozetlemissin durumu Deniz! Ben bu insanlarla gecen sene 6 ay bogustum resmen ve halen daha cogu zaman nasil bu kadar rahat olduklarini anlayabilmis degilim. Bir yandan genellemeyeyim diyorum ama dogru duzgun bir insan kaymagi bulmak cok zor zenaat malesef.

Cok kolay gelsin ve de bol sans! Umarim yakinda nanik yapan taraf olursun:)
Adsız dedi ki…
dogrusu bu profiller bana hic yabanci gelmedi, bir madde daha ekleyebilirim: hollanda'dan ayrilsan bile hala sana is ariyormus gibi yapiyorlar, ben once kibarca mailler yazdim, simdi hic takmiyorum, bulsunlar bana is bakalim...)) aslinda sana bi onerim, universite'de projede calismak gibi islere bakman,erismesi biraz zor ama biraz kafasi calisan birini bulursan bu adamlarla ugrasmazsin, ne de guzel olur... Eda
elif dedi ki…
allahim... alahimmm...
Adsız dedi ki…
simdi tamamen iskembei kubradan olacak ama hani ne bileyim belki gozunden kacmistir falan; uluslararasi sivil toplum orgutlerine basvurdun mu acaba diye sormak istedim. senin gibi egitim ve dil becerileri olan, genc ve enerjik insanlarin epey sanslari oluyor gordugum kadariyla, hem de cografi olarak merkezlerindesin... iyi sanslar, bol sabirlar dilerim! candan
Adsız dedi ki…
ben artık bıraktım iş görüşmelerini. zaten ben bile kendimi adam gibi tarif edip, nasıl bir işin bana uygun olduğunu bilemez hale gelmiştim.

öfkenizi böylesine keyifli bir yazıyla kusmanıza bayıldım, eğlenerek okudum:) size daha hızlı ulaşmak için blogroll'uma da ekledim adresinizi.

en kısa sürede insanlığa evrilmiş bir insankaymakçısı ile dilediğiniz bir görüşme yapmanız dileğiyle, sevgiler.
Adsız dedi ki…
Agziniza saglik!!Ben 1 senedir Kölndeyim,basta bi degisim projesiyle dil asistani olarak geldim,proje boyunca "Türkiye`de egitim görmüs olan hictir"gibi manyak bi zihniyetle uzunca bir mücadeleden sonra üstüne bide evlenip burda kaldim.Proje bitince de tabiri caizse dimdizlak ortada kaldim ve 3 ay evde oturdum.Universiteye devam edebilmek icin(Marmara ingilizce mezunuyum)Alman kadar almanca istediklerinden diplomami(abartmiyorum)suratima firlattilar. Benim icinde bulundugum durumda daha da korkunc olani devletin "is bul" diye sikistirmasi.Kac yere basvurdunuz,liste yapin,bize bildirin`ler,gerekirse tezgahtar olarak calisin,zaten ne egitimi almis olursaniz olun Türkiyede almissiniz`lar..Dil kursu ricasinda bulununca da calisin,biriktirin,gidin demeler.Meslek Almancasivari bir kursa sonunda kapagi atip bir de ev ödevi yardimiinda is buldum ama,kursta kafayi yemis gestapo kilikli aslen psikolog ögretmene ben copy paste yapmam ben word biliyorum deyince de tepeme cöküyor internetten is bakin diye.Adimi dogru telaffuz edemezken benden süper bir aksan beklentisi icinde de oolabiliyorlar mesela.Akil sagligimi korumaya calisiyorum iste.."Varlik" ve "insani insan olarak kabullenme" düsüüncesinden nasibini almamis yaratiklar cogu ne yazik ki.Uzattim ama tavsiyem su olacak aslinda bu esneklik konusunda,ben Türkce bi danismanlik buldum ve beni ordan ev ödevi yardimi ve türkce ilerletme projesine yönlendirdiler.Biliyorum yurtdisinda yasayanlarin anadile verdigi önem az ama belki böyle bir proje bulabilirsiniz.Ingilizce ögretimi de olabilir bu,olmadi türk cocuklara ingilizce özel ders.Umarim cok yakinda istedigiiniz sonuclari alirsiniz ve bu sacmaliklarla daha fazla ugrasmaniz gerekmez.Sevgiler,
Beste
allah, musa, isa, buda, hangisiyse hatta hepsi bir arada kabulumuz sabır versin. ilk bir kaç kişiye ağzının payını veriyim desen bile o pozisyonda olduğunu farz ediyorum
sonra koca bir toplumun zihniyetiyle karşı karşıya olduğunu ve sistemleri tek başına değiştiremeyeceğini fark ediyorsun.ben anadilim gibi fransızca bildiğim, fransız liselerinin verdiği diplomaya fransız üniversitesinde okumama rağmen üniversite mezunu olduğumda iş hayatına 1-0 yenik başlayacağımı bildiğimden hiç bulaşmadım. sana verebileceğim tek tavsiye sadece iş bulma ajanslarına bağlama ümitlerini. iş aramanın değişik teknikleri konusunda fransa'da kitaplar hatta hangisinin en etkili olduğu konusunda istatistikler araştırmalar da vardı kütüphanede. o zaman en etkilisi spontane candidature dedikleri cv gondermekti ilgilendiğin kurumlara şirketlere, ilan verseler de vermeseler de. inisiyatifi ele aldığında kendini daha iyi hissedeceğini umarım. sevgiler.

Popüler Yayınlar