"Nee, bedankt, ik heb al een tasje.*"

Hollandalilar hakkinda atip tutarim, isime geldiginde kotulerim, keyfimi kacirip bana hayati dar ettiklerinde acik acik kufur ederim. Blog benim, keyif benim, kime ne. Ama bir konuda haklarini vermem gerekecek: Cimriliklerinden midir (posetler markette parayla satiliyor cunku) yoksa cevre korumaya duyarli olmalarindan midir bilinmez ama ortalama Hollandali poset kullanma konusunda terbiyeli, hatta temkinlidir.

Her dukkanda alisveris yaparken kasiyerler sanki poset verdiklerinde maaslarindan kesilecekmis gibi uzulur, illa ki denerler: aldiklarinizi elinizdeki cantaya atacak misiniz yoksa bir cevre zararlisi, bir okuz gibi illa bir poset mi isteyeceksiniz?

Bundan yedi yil evvel, Koray'lan ilk defa markete gidecegimiz bir gun Koray ortaya su resimde gordugunuz yesil cantayi cikarmisti, alisverisimizi yapinca bununla tasiriz diye. O gun onun epey tuhaf biri oldugunu dusunmustum ama zamanla alistim. Yillardir bu yesil arkadasi evde, bunun mavi bir kardesini market alisverisleri icin arabada, bunlarin iki tane battal ikea kardeslerini de ikea alisverisleri icin arabada tutuyorum. Body Shop olan ufagi ise her cantamda benimle birlikte geziyor.Yeri geliyor ogle yemegimi, yeri geliyor sokakta gezerken gordugum ivir ziviri tasiyor. Sirf bu cantayi hep kullaniyorum diye Body Shop alisverislerimde edindigim testerler oldugunu biliyor muydunuz sayin okuyucu? Sirf beles bir sikimlik dus jeli, bir portleklik kirazli body butter icin bile deger yani plastikten vazgecmeye.

Diyecegim o ki, bu naylon poset kullanmamak tam bir aliskanlik ve biraz da plan isi. Bir kere o aliskanligi kirinca, bir de alisveris yapacagindan emin oldugun anlarda o buyuk torbayi yanina almayi hatirlayinca gerisi geliyor. Pazarlarda ve Turk marketinde bile sadece akacak seyleri posete koydurup en azindan plastik poset kullanimini asgariye indirmek mumkun. Mumkun de ben alisverisimi yaparken yanimda sirada bekleyen sumuklu Furkancanlarin, sevimsiz Busranazlarin analari bu bilince varir mi bilemiyorum. Onlari egitmek, ikaz etmek ise benim isim degil. O annemin uzmanlik alani. O yillardir hem milleti egitmeye ugrasiyor, hem de butun alisverislerini plastikten mumkun oldugunca uzak durmaya calisarak yapiyor.

Gecen yaz annem ve birkac arkadasi Bozcaada'da bir kampanya baslattilar. Birkac marketin de isbirligi ile pazar filesini yayginlastirmak icin epey ugrastilar. Cocuklara eski gazetelerden kese kagidi yapmayi ogretip bunu yarismaya bile cevirdiler. Bir miktar basari elde ettiler, bir bilinc uyandirdilar sanirim ki, Bozcaada esnafinin en azindan bir kismi da simdi her bi boku bes tane posete sarip vermiyor musterilerine.

Bu vesileyle tonlarla alisveris filesi edindi tabii ki annem ese dosta vermek uzere. Bana da birkac tane ayirmis. Sahsen file kullanmayi sevmiyorum, denedim ama olmadi. Bir kere Hollanda kadar yagmurlu bir memlekette aldiklariniz fileye konulunca islaniyor. Ayrica tasarimi ergonomik degil, benim elimde tasiyacagim birseye degil, omzuma asacagim birseye ihtiyacim var, bu filelerle uzun mesafeleri yurumek pek mumkun degil. Ama size uyuyorsa sayet file tasimak, ativerin cantaniza bir tane. Zaten yer falan tutmuyor. Olmadi bir kumas canta edinin, ne var yani?

Bir sonraki alisverisinizde siz de "Hayir, tesekkurler, benim torbam var zaten.*" demenin mutlulugunu yasayin.

Yorumlar

ibeking dedi ki…
aa süpermiş..annen de benim kafadan...acaip mücadele veriyorum ama bir yere kadar işte...anlayan anlıyor..avrupa ülkelerinde bu iş çok oturmuş...darısı başımıza diyelim..teşekkürler..
jelatin dedi ki…
"bir pörtleklik kirazlı body butter" cümlesindeki "pörtleklik" kelimesi ancak bu kadar güzel bir yerde kullanılabilirdi. sizi yansıma sözcükler kraliçesi seçiyorum mösyö! sevgi, saygı.
lalelimutfaklar dedi ki…
denizcim ne tesaduf bende eindhovenda yasiyorum.tesaduf eseri sitenle tanistim. ama takip edecegim. sevgiler

Popüler Yayınlar