7

Yine yeni yeniden bir yildonumu yazisiyla birlikteyiz.

Bu seneki yazimda alistiklarimi degil, yedi yilda alisamadiklarimi yazacaktim, arkadasin teki benden once davrandi. Yine de kisaca degineyim:

Yedi yilda en cok insanlara alisamadim: uc kurusun hesabini yapmalarina, benim uc katim kadar kazanirken kendilerine hic bir luksu (luks derken utanc verici olmayan canta, dogru durust - ev yapimi olmayan- bir sac kesimi veya boyasi, eskilikten piyrim piyrim olmamis bir kemer, depdorant (bir tek Turkler mi kokuyor sandiniz, bir de bizim otobusleri gorun) ne bileyim odeyebilecegin en iyi yiyecekler gibi normal dunyanin gerek/ sart olarak gordugu seylerden bahsediyorum, yanlis anlamayin)hak gormemelerine alisamadim. Kusura bakmasinlar,halden anlamaz bir okuz degilim, cok sinirli bir butceyle yasamayi da biliyorum, uc kurus tasarruf edilebilecek her seyi ben de yapiyorum ama sonucta benim de bir klasim var, degil mi? Ben misafirlerine le cola ikram edecek, piyrim piyrim giysilerle dolasacak kadin degilim. Hele ki odeyebiliyorsan bunlardan tasarruf ettigin parayi hangi kefenin hangi cebine doldurmayi planliyorsun ha Hollandali arkadasim? Bi de bana.

Ayni konuyla cok alakali bir sekilde insanlarin delege edememe, her isi kole gibi kendi yapma haline, kendilerini durmaksizin zora kosmalarina sonra da durmadan vakitsizlikten ve yorgunluktan sikayet etmesine alisamadim: Eger kari koca tam gun calisiyorsan ne ev isine ne de mutfagi banyoyu yikip tekrar yapmaya vaktin pek kalmiyor. Eger baskalarinin evine gelip ay evin ne kadar temiz, ay nasil bu kadar hizli tasindiniz, nasil hallettiniz diye soruyorsan cevabi cok basit: yardimci arayip bulacaksin. Evet, o cok korktugun sey oluyor ve evine 'yabanci'lar geliyor ama kicinin uzerine oturacak, zevk aldigin seylerle ugrasacak az bi miktar vaktin de kaliyor. (Bu Hollanda'lilarin zenofobisi ve evlerine gelen 'yabanci' fobisi konusunda bir iliski var ama, dur bi onu da yazayim bi ara)Bence deger.

Benim yaptigim isi yapan (idari isler diyelim) diger meslekdaslarimin bir odun kadar esnek olmasina bir turlu alisamasim. Her turlu talebin ilk yanitininin 'hayir'olmasina, paralel proses gerektiren iki isin asla paralel bir sekilde halledilmemesine alisamadim. Zeka- etkili calisma ve idari isler boyleleri yuzunden bir oksimoron haline geliyor ya, ona yaniyorum.

Herseyden cok da neredeyse her gun yasadigim irkciliga, -nasil diyeyim, gizli siddet diyesim geliyor- alisamadim. Tam oldu artik derken bir anda karsima cikiyor, acik acik veya caktirmadan. Yuregime agirlik veriyor, gelecegimi umutsuz gormeme sebep oluyor. Bizi sadece bizim gibi 'yabanci'larla arkadaslik etmeye,'yabanci'li sehirlerde/ semtlerde yasamaya itiyor. Marjinalize ediyor. Hah iste, bu yabanciligin bu kadar uzun surmesine alisamadim. Isime geldiginde Hollandalilar soyle boyle diye atip tutmam da bu yuzden sanirim.


Yorumlar

tuguna dedi ki…
butun bunlari ve belki de fazlasini ben de yasiyorum ve cok bunaliyorum. senin 7 yil olmus en azindan baslangictaki sorunlari yasayip bitirmissindir ben hala o kisimdayim. her neyse...bugunlerde ciddi sekilde turkiye'ye donme planlari yapiyorum. bakalim.klasik bi alamanci tribi yapiyim dur :P evropa bitmis!
Deniz dedi ki…
Hooo tuguna hooo! Nereye anacim, daha karpuz kesecegdik?

Cidden ama, nereye donuyorsun yani? Tosun pasa'yi sansurlemeden yayinlayamayan ulkeye mi? Oglunu OSYM Magduru yapmaya mi? Delirmeyelim lutfen.

Geri gitsen kendi ulkende yabanci olacagin halde etraf. Burayi hala tercih ederim.
deniz dedi ki…
sevgili deniz, bundan gayrı artık ben de gurbetteyim. şu an kendimi "allahım ben ne yaptım" demeye çok yakın hissediyorum ama alışırım herhalde.
Deniz dedi ki…
deniz, ojgeldin be yaw! Nerdesin acaba, yakin falan olabilir miyiz?

Kolayliklar diliyorum sana, gurbetlik iyi gitse de kotu gitse de insanin kendini tanimasi acisindan super bisi yahu.

Hem geri gelip, ooo buralar cok bozulmus diyebilme sansin var hep.

Bu peki daha az televizyon izleyecegin anlamina mi geliyor? Gelmesin gozunu seveyim. Hatta Avrupa'daysan birlikte bir Turk tvsi maratonu yapalim. Sirf bunun icin bile Turk televizyonu alabilirim eve, bosanma tehditlerini goze alip.
deniz dedi ki…
yok be nerde avrupa, ben amerika'nın taşrasındayım :) nasıl kalkıştım hiç hatırlamıyorum ama buna ilk günler psikolojisi diyorlar.

televizyon işi benim de aklımı kurcalıyor ama benim bildiğim deniz gene yolunu bulur aplaam...
Dudu dedi ki…
Bu yorum yazar tarafından silindi.

Popüler Yayınlar