this is (too) what a feminist looks like

Kadinlarla ilgili bir 'derdim' var. Kadinlarin is gucunde, politikada, gelir dagilimindaki
pozisyonlariyla, her yerde hem guzel, hem akilli (korkutmayacak, erkeklere tehlike olusturmayacak, hasa evde kalmayacak kadar akilli elbette), hem zayif, hem anac, hem seksi, hem asci olma zorunluluklariyla ilgili dertlerim var. Kadinlarin bir tabagin icinde sunulmasiyla, vucutlari uzerinden yapilan ticaretle ve milliyetcilikle, butun o igrenc 'kutsal analik' soylemiyle br derdim var. Dogurdukca kadin oldugumuzu idda edenlerle derdim var, memem buyuk olunca, sacim uzun olunca 'daha' kadin oldugumu idda eden reklamlarla derdim var.

Bunu belirtmekten, hayata bakisimi bu sekilde sekillendirmekten korkmuyorum, cekinmiyorum. Evet canim, illa bir -ist olacaksam ben de bir feministim.
Vucudum benim vucudum demekten, 'kendi' soyadim 'kendi' kutugum diye birseyin olmamasindan rahatsizlik duymaktan, anneligi sorgulamaktan, hastabakici/ cocuk bakicisi rolunun bana bicilmesini sorgulamaktan, sosyal haklariminin ya kocamin ya babamin uzerinden verilmesini sorgulmaktan korkmuyorum. Utanmiyorum.
Kadinlarin kendine kadin bile diyemedigi bir ulkede. Evet. Bayanlamiyorum.
Onun icin Cigdem Anad'dan da Mujde Ar'dan da tiksindim bugun. 'Bizimkisi feminist dayanismasi degil, biz erkekleri de seviyoruz' mus. Bir tanesini sahsen, bir digerini okulumda hoca olarak tanidigim bu uc kadinin feminizmi nasil algiliyor da iki gazetede de yemin billah vallahi iki gozumuz onumuze aksin ki feminist degiliz diye demecler veriyorlar, vallahi tiksindim. Kafalarinda hala siyah giyen, cirkin, biyikli, sinirli bir kadin portresi var, oraya cekilmekten odleri patliyor herhalde.
Az biraz daha okuyunca roportaji zaten anladim ki Turk televizyonculugunda bir seviye sahikasi olacak bu yeni program. Yanlarinda olmayan is arkadaslarina 'aksesuar' muamelesi yapip (evet, kadinlar guzel oldugu zaman aptal da olacagina inanan, genc kadinlari ezen ve asagilayan yasli kadinlarla da sorunlarim var) daha gorusup konusmadan Aysun Kayaci'yi bir suzme salak gibi gostermelerinden, Sarkosy'e soracaklari sorularin muhtesem derinligine kadar, yeni bir entellektuel sahika.
Hanimlar, diyecegim o ki, acilip sacilmakla, kadinlarin ezilmisligini anliyoruz, biz biraz konusalim deyip bir erkek turkusu tutturmakla, ayni cinsten bir kizkardesinizi sadece guzel ve genc oldugu icin asagilamakla, bir de allah cezamizi versin ki feminist degiliz demekle olmuyor bu isler.
Feminizm tipki sosyalizm gibi cok degisti sizin kafanizdaki o karikaturden beri. Azicik okusaniz keske. Korkulacak birsey yok. Birine feminist deyince kufur etmis olmuyorsunuz.

Yorumlar

jelatin dedi ki…
Yine de bahsi geçen muhabbetin bizzat Pınar Kür tarafında dönmemiş olması içimi rahatlattı.

Demek okuldan tanıyorsun. Demek ki Bilgi'densin. O kadından ders almak için ruhumu satabilirdim; ama notu kıt, sınavları zormuş. Neyse, ben de Bilgi'de değilim zaten.
Deniz dedi ki…
Jelatin benim icimi falan rahatlatmadi. Bu formatta bir programin tanitimini yaparken bu sorularin gelecegi gun gibi asikar, degil mi? Pinar Kur bu konuda onceden uyanik olup iki cift laf edebilirdi bence. Boyle bir durus beklerdim ondan.

Ve inan, P.Kur'den ders almak icin ruhunu falan satmazdin. Notu sadece kiz ogrencilere, hatta guzel kiz ogrencilere kit kendisinin,ne yazik ki.
ycurl dedi ki…
Vay Amerika'dan yeni bir program daha ithal etmisler. The view programinda 4-5 kadin boyle can can yapiyorlar. Unlu misafirleri oluyor saga sola catisiyorlar. Gecen yil Rossie O'Donnell programin sunucularindandi. Ama diger sunucu ile kavga ettiler programdan attilar kadini. Ben de bu kopyasi yapilan programlardan biktim....
Adsız dedi ki…
Acaba o tshirt'u nerede bulabilirim? :)
tavsan dedi ki…
Hangimiz karsi durabiliyoruz ki bize yuklenmeye calisilanlara? Ben hala zayiflamaya calisiyorum misal yillardir. Ama bu yine de hakli cikarmaz bu uc kadini.
Bir de bugunlerde feminist deyince aklima hep Deryik'in sayfasindaki baglantilardan buldugum Pbabc geliyor.
Ayrica oper, selam ederim.
Adsız dedi ki…
feminist demek erkeksevmez demek herhalde.. "biz feminist değiliz biz erkekleri severiz" ne demek oluyorsa?? sanki feministler lezbiyendir gibi bir genellemeye varacağım..

kelimelerin anlamları o kadar değişti ve boş ki.. kadın kelimesi de kaba bulunuyor sanırım; bayan, kız, hanım daha cici daha uslu..
kadın, "kötü kadın"ı çağrıştırıyor belki de.. halbuki kadın kelimesinin karşılığı "erkek" neler anımsatıyor? erkek adam, erkek gibi ol, mert, cesur, yürekli, gözüpek, olgun, güvenilir...

ben feminist bir kadınım!
Wuthering dedi ki…
daha bugun sabah ise gelirken yolda bu dogum ve annelik olayinin, dogurdun cocuguna bak, sen artik annesinin, evlilik ve annelik neticesinde istesen de istemesen de, sanki bolunerek cogaliyormussun gibi, pek cok sorumlulugun senin omuzlarina yuklenmesinin sacmalardan secmeler oldugunu konusuyorduk..

feminizm denilen kavram, yillarla degismis, pek cok yorum ve pek cok yon kazanmis.. ne erkek karsitligi ne kadin ustunlugu diye sinirlanabilecek kadar dar kalmis ve bu kadar sinirli algilanabilecek bir kavram..

ancak en basit sekilde dusunursek, esitligi saglamak ile ilgilenen, kafasi bu yonde isleyen insanlar butunu.. sonucta, bugun kadinlarin deliler gibi calissalar bile bir erkekle ayni sekilde yuksel(e)medikleri bilinen bir gercek.. is yerlerinde tacize ugradiklari, asagilandiklari, zaman zaman sadece goruntu icin ise alindiklari ve elbette ki hak ettikleri ve orada olmalari gerektigi icin o statunun verildikleri.. hepsi..

herseye ragmen, gecen gun salaklasmak sureti ile kapatamayip da mahvola mahvola izledigim recm goruntulerinden sonra "daha da FEMINISTIM!!" diyorum ve susuyorum..
teyzenteyfik dedi ki…
Ortalikta o programla ilgili yazilara rastlayip duruyordum. Simdi sen de böyle bahsedince merak ettim hallerini.

Dedigin gibiyse -ki yorumlarina güveniyorum- al sana sinir bozucu bir eglencelik daha!
sırf burda okudum diye merak edip izledim. berbat bir programdı. tam aslında fikir olarak fena olmayabilir diye düşünmüştüm ki formatın arak olduğunu ycurl'un yorumundan oğrendim. şoyle diyim cem yılmaz'ın esprileri bile kotüydü. o derece. çiğdem anad'ın sunuculuğu da felaketti. pınar kür'ün cadılığı ve o ukala halleri...olmamış, yumurta yağ herşey tamam ama mayonez tutmamış. halbuki düzeyli bir program patlatmanın tam zamanı.

Popüler Yayınlar