Gecen sene bu zamanlar yirtin yirtin devletin Hollandaca kurslarina kabul edilmeye ugrasiyordum. Normalde benim gibi, evlilik yolu ile Hollanda'ya gelmis bir karakafanin bir yil boyunca Hollanda dili ve postanede, hastanede, poliste vesairede nasil davranacagini ogrenmek icin ucretsiz bir kurs izlemesi sart. Sakin kucumsedigim sanilmasin, ROC cok sinirli kaynaklarla, cok ozverili ogretmenlerin sahsi cabalariyla, gercekten ogrenmek isteyenler icin cok faydali bir kurulus. ROC'den son derece iyi bir Hollandacayla ayrilmis tanidiklarim var ayrica.

Gelin gorun ki ROC'dekiler beni bir sekilde 'unuttular'. Buraya ilk geldigimde hemen universiteye basladigim icin belediye benim aile birlesimiyle geldigimi gozden kacirdi galiba, aslinda hemen ROC'ye gitmem gerekirken beni aramak akillarina taa gecen sene, mezun olduktan sonra, ben hatirlatinca gelmis. Bu kulturel uyum ve dil kurslarina gitmemenin cezasi da var ustelik. Hemen olay cikardim tabii, hangi vaktimde gidecektim sizin kursunuza, simdi bosum, gonderin de gideyim diye. O vakit de ortaya soyle bir problem cikti: ROC'nin kurallari buyuruyor ki, evlilik yolu ile Hollanda'ya gelmis olsam da bir yil bir Hollanda universitesinde okuduguma gore benim entegrasyon problemim olamazmis. Yani ben artik bir yillik kurslara gidemezmisim, entegrasyonda oncelikli sifatimi kaybetmisim. Karsimdaki kisiye entegre olmus olsam bu konusmayi Ingilizce degil Hollandaca yapacagimizi hatirlattim, ise ihtiyacim oldugunu, is icin Hollandaca ogrenmem gerektigini, benim sanilanin aksine entegrasyonda enn oncelikli kisilerden sayilmam gerektigini soyleyerek ikna etmeye calistim ama i-ihh, istemediler beni. Koyunden kopup da Hollanda'ya gelin gonderilmis, Turkceyi alti kelimeyle konusan, evde Seda Sayan izleyip got buyutecek karilar silah zoruyla gelsin kursa, Deniz hanim diplomalarina bakarak dolma sarip essek yukuyle para dokerek kurs arasin kendine, entegre ya.

Bugun, bir yil ve hatiri sayilir yuroluk kendi kendime Hollandaca ogrenme maceramdan sonra tam da yeni baslayacagim (ve icimi acitacak kadar para verecegim) yeni kursumun seviye sinavina calisirken postaci bir mektup getirdi Enschede'deki ROC'den. Nihayet beni uyum kursuna uygun bulmuslar, gorusmek icin 12 Subat saat 13.45'te bekliyorlarmis. Davete icabet etmezsem cezasi varmis.

(*+!2#%$$!!!*^) Buraya herkes mesrebince kufuru siralasin, ben secimi keyfinize birakayim. Benim bir yilimi ve luzumsuzca o kadar parayi harcarken neredeydiniz a pezevenkler?

Yorumlar

teyzenteyfik dedi ki…
Bu avrupalilarin kagit, kürek isleri adami dert sahibi eder.
Esterhazy dedi ki…
sirf bu yazi uzerine degil aslinda benim yorumum...enschede de ki okullarin birine master basvurusu yapacak olan biri olarak, google a enschede yazinda karsima cikan eski blogunu sanirim 2004 ten eindhoven'a tasinma vaktinize kadar dun gece okudum. sacma bi si oluyo, insan kendini baska bi insani izliyormus hissine kapiliyor ama sanirim her konuda cok yardimi oldu eski blogunuzun.
Basima gelecekleri, onceden yasamis olanlardan okuyorum, ogreniyorum, bi degisik oluyor :) bi de okumasi cok keyifli..her ne kadar sizin aci cekme potansiyeliniz zaman zaman tavana vursa da ben okurken gamsiz bi tavir icinde sadece kikirdiyorum (bkz:postanedeki facia gun!)
Sndrfknella dedi ki…
Hmmm fena yaa... tam Murphy kanunu yani... eklemeli listeye.
asliberry dedi ki…
Deniz yakası açılmadık bir sürü küfür sıraladım merak etme, cumartesi günü yayınlayacağım yabancı şarkı senin için.
Kaçırırsın belki diye linkini de vereyim;

http://www.youtube.com/watch?v=howEAqstkzQ
elif dedi ki…
oehh yahu! hakikaten cileden cikariyorlar insani.
Nane Şekeri dedi ki…
Selam
Blogunuz tesadufen ilisti gozume kiz kardesim soyluyordu durust olmak gerekirse ama bugun kismetmis Ben de bir Hollanda li ile evlendim ama calisma izni ile geldim Hollandaya. Ve Hollanda ca ogrenmek icin cesitli ivir zivir kitabi bir ton para doktum simdi bu araba kirmizi benim adim Pinar diyorum :) Acikcasi vaktim yok amsterdam da calisiyorum. Dolayisi ile Hollandaca calismak ancak trende ancak ...
blogunuzu okudugum icin cok mutluyum elinize saglik sevgiler Pinar

Popüler Yayınlar