Son iki yildir ramazanin gelmesiyle aklima yeni yeni dusunceler ususuyor. Bu ramazan oruc tutayim diyorum. Inancli, iyi bir musluman oldugumdan, ailemle iftar sofrasinin sicakligini ozledigimden falan degil ama. Evimde ne oruc moruc tutan olmadigini, oyle ailecenek iftar yaparken uhrevi isikla dolar anilarimin olmadigini defalarca belirtmistim. Benimkisi baska birsey.

Orucla gelen nefs islahininin ahlagi gelistirmekte cok faydali olduguna inaniyorum, onun icin oruc tutmak istiyorum. Pratikte muslumanlik hakkinda fazla fikrim de icraatim de olmasa da bir ay boyunca her gun zihnini ve vucudunu kontrol altinda tutmak, fakiri ve dusmusu dusunmek, dunyevi hazlar konusunda bir daha dusunmek, iyilik yapmaya calismak cok guzel bir fikir gibi geliyor.

Gelin gorun ki kan sekeri dusunce, karni acikinca gozu kararan, korkunc sinirli olan bir insanim ben. Dahasi iyice ac kalirsam tansiyonum dusuyor, yerimden kipirdayamiyorum. Hic bayilacak kadar uzun sure ac kalmayi denemedim ama biliyorum ki yemek saatimi gecirirsem o da olur. Ben karni acken bu kadar islevsiz ve kotu bir insansam tuttugum orucun ne faydasi olacak ki? Tamam vaktim musait, istersem butuun gun hic yataktan cikmayip, devrilip kalip oruc tuttugumu idda edebilirim ama bu da bana cok sahte geliyor. Sikiyorsa butun gun, normal temponda yasarken oruc tut, degil mi?

Az evvel diyanetin sitesine girip baktim kactaymis iftar diye. Saat besten sekizi yedi geceye kadar ac kalamayacagimi farkettim. Belki bir gun benim iradem, oruc tutmaktan gelecek iyilige inancim bunu yener diye dusunup oruc tutabilirim ama belli ki bu sene degil.

Ya da belki bu is gercekten 'kul'lara mahsus, onlar benim gibi yok kan sekerim, yok sinirli oluyorum gibi seylere bosvererek iman gucuyle geciriyorlar bu ayi.

Yorumlar

ilber dedi ki…
her ramazan yaklaştığında ben korkuyorum, üff diyorum.
aşırı zor geliyor, hele de çalışmaya başladıktan sonra, hadi eskiden uykuya tutturuyordun, şimdi napacaksın falan yollu düşünceler.
bu sene mesela,gene aynı hissiyat. bi cinlik yapayım dedim, çalıştığım yerde vardiya sistemi var, müdürüme ben haftaya gece gelmek istiyorum dedim,sebep sorsa etrafı toparlayacağım milleti kontrol edicem gibi yalanları bile kurdum,"olmaz olamaz" dedi.
gögsümde ateş:)
hesabı yapıyorum: sahura kalkılacak,yenip yatılmasına anne müsaade etmiyor,tam uykuya dalınacakken kalkılacak 6-6.30
akşam en iyi ihtimalle 18.30da evde olunacak,dönüşte "iftar trafiği":)
gün boyu ayakta,yürümekle, su yok,sigara yok. illa ki sinirleneceksin kızacaksın o bahaneyle mesela yakamayacaksın.
şu da var:ramazan'da sigara tüketimin azalmıyor,iftardan sonra hemen hemen aynı sayıya ulaşıyosun.
benimkisi tabi avam orucu,aç kalmakla kalıyorum gibi, gibisi şu allahın rahmetine sığınıyorum elimden geleni yapmaya çalışıyorum.
ilk etapta kastırıyor sonra alışılıyor,diye hatırlıyorum geçmiş senelerden:)
emelo dedi ki…
bence bos ver, oruc tutmak disinda da nefsini kontrol etme egzersizleri olabilir.. Ben kendini ac ve susuz birakmanin hicbir ise yarayabilecegine inanmayanlardanim..

Bir de sekiz'i kac geceye kadar dedin/.. ay olacak is degil - modern cag iskencesi! (ya da kuzey avrupa :)
Ümit Kurt dedi ki…
Bence denemelisin, hiç olmazsa ilk bir kaç gün dene. Hiç olmaz dersen devam etmezsin. Ama bir başla bakalım :) Yok canım hepimiz kullarıyız O'nun zaten :D

Bir dene bakalım ;)
Güneşli Günler dedi ki…
Deniz merhaba, ben yoktum buralarda, taşındız mı yeni evinize, hayırlı olsun, güle güle oturun. Bu arada oruç konusunda tıpkı senin gibi tereddütte kalan bir arkadaşım var,o sonunda ilk günler tutup denemek istedi, belki sen de öyle yapabilirsin. Kolay gelsin...
Deniz dedi ki…
Ahimsa, tasinmamiza var daha, sanirim bir alti hafta falan. Bakalim, bugun evi ilk defa gorecegiz icinden, neyin ne oldugu ortaya cikacak.
Adsız dedi ki…
selam, ben dis kapinin mandali. valla herkesi islama davet etmek gibi ulvi bir amacla o blog senin bu blog benim gezip vaaz veren biri degilim. sadece cok bayilarak ve genelde “hah, lafi agzimdan kapmis mubarek!” diyerek bu blogu takip eden bir vatandasim. ayni senin yazdigin gibi bir cikisla 4-5 sene evvel oruc tutmaya basladim. hicbir dini nedeni yoktu, birkac ay evvel sigarayi birakmistim, bakalim bunu da yapabilecek miyim dedim... ve oldu. cok ilginc, seneler icinde, yani aradan 11 ay gecip yeni ramazan geldiginde bile, daha rahat tutuyor, daha az gundelik hayatina sekte vuruyorsun. ben de sinirleniyordum, miskinlesiyordum, basim tutuyordu, gaz oluyordu, agzim kuruyordu, su bu, artik cogu olmuyor. birkac gun icinde gundelik hayati fonksiyonlarini geri kazaniyorsun, kotu bir insan falan da kalmiyorsun – zaten her an gayri ihtiyari sukretme halinde oluyorsun, ne kadar kotu olabilirsin ki? isin sirri olarak aklima gelenler: bir, iki gün tutayim da zor gelirse birakirim diye acik kapi birakmadan ise bas koymak, yani “ben 30 gun nefsime hakim olabilirim!” diye yola cikmak. 70 yasindaki memet amcam tutuyor da ben mi tutamiycam, diye düsünmek. ha, bir de sahurda gelecek olan bas agrisina karsi önlem ilaci alip (ilk 3-4 gun) sonrasinda da uzun uzun uyumak var. ramazanin ilerleyen gunlerinde “a a, iftar oldu mu, ne cabuk?” bile diyebiliyor insan – bunu diyen de basta ayni senin gibi korkularla baslayan bir insan. sevgiler.
Adsız dedi ki…
merhaba, oruç tutmanın ne için olduğunu unutup, açlık çekeni, muhtaç olanı düşünmekten ziyade tüm gün boyunca iftarda neler yiyeceğini düşünerek oruç tutan çok insan var. bence sen oruç tutmamış ve "ailece iftar yaparken uhrevi isikla dolan anilari olmayan" biri olarak o kişilerden çok daha fazla yaklaşmışsın orucun getireceği huzura. işte bu yüzden sana oruç yakışır. sevgiler,
Minik Patikler dedi ki…
Bence rahatlıkla tutabilirsin orucunu :)
Devletsah dedi ki…
Ben de acıktığı zaman midesi bulananlardanım. Fakat ne hikmetse Ramazan'da midem bulanmayı kesiyor. Zaten 2-3 gün içinde de iyice normalleşiyorum. Sessiz sakin munis bir tip oluyorum. Bir de acayip duygusal oluyorum. Nerede bir fakir fukara görsem burnumun direği sızlıyor.

Eğer bu sene denemezsen gelecek sene daha zor olacak. Çünkü Ramazan yaza yaklaştıkça oruç tutulan süre uzayacak. Seneye yarım saat kadar daha fazla oruç tutacağız. Tabi bu süre sona doğru kısalıyorda. Biz burada ilk gün 19:38'de açtık. Son gün 18:38 gibi birşey olacak. sahur da yaklaşacak... Süre kısalacak.
suspect dedi ki…
denedin mi oruç tutmayı deniizzz.. merak ettim?? öperim.
Wuthering dedi ki…
"...Orucla gelen nefs islahininin ahlagi gelistirmekte cok faydali olduguna inaniyorum, onun icin oruc tutmak istiyorum. Pratikte muslumanlik hakkinda fazla fikrim de icraatim de olmasa da bir ay boyunca her gun zihnini ve vucudunu kontrol altinda tutmak, fakiri ve dusmusu dusunmek, dunyevi hazlar konusunda bir daha dusunmek, iyilik yapmaya calismak cok guzel bir fikir gibi geliyor..."

olay budur iste bence de.. oruc sahsi istek ile gerceklesen bir sey.. kimse zorlayamaz, ayiplayamaz, yanindan gecerken cik cik layamaz.. eziyet olarak goren tutmaz.. herkesin kendi keyfi bilir..

tum bu kelamlarin nedeni ise, ozunu cok guzel yaziya dokmus olman.. hosuma gitti.. tuttugum oruc bir kez daha beni mutlu etti.. tesekkurler.. :)

Popüler Yayınlar