ev giysisi

Okuldan, sokaktan, surdan burdan nerden gelirsem geleyim eve geldigim anda tek istedigim sey sanki sokaklarda veba mikrobu kol geziyor da evi temiz tutmaya calisiyormusum gibi, dus yapmak, varsa makyajimi cikarmak, ev giysilerimi, ev coraplarimi, terliklerimi giymek ve ev tokami takmak. (inek desenli, sekiz senedir bana misin demedi sevgili ev tokam) Bunlari yapamadigim zaman hic eve gelmisim gibi hissedemem kendimi.

Aslinda su andaki hayatimda ev giysisi ve sokak giysisi diye bir farkin olmasi acikli bisi bile sayilabilir. Gunun minimum 20 saatini evde geciren kisinin ev giysisi diye ayri birseyi mi olurmus? Benimkisi aliskanlik iste. Oyle evde kotla falan rahat edemem, kazaga hiic tahammul edemem. Ev giysisi dedigin penye olur, ince bir tisort uzeri uzun kollu baska bir tisortten olusur mesela. Altina da bir esofman giyersin, rahat rahat oturursun.

Bu rahat rahat oturursun diye gectigim sey aslinda oyle kolay tesis edilebilen birsey degil. Sevgililigin ilk zamanlari manitaya hos gorunmek, sekil yapmak icin kis sogugunda minicik etekleri, yok topuklulari yok askililari giydik, kirittik da kirittik. (Ben oralari pas gectim sahsen, tarzim degil) Sonra is birlikte yasama, evlilik falan zamanlarina geldi. Ilk baslarda 'adama ayip olmasin' diyerek, anne ve diger ceyiz duzucu efradin gazina gelerek (bu kismi da ben pas gectim, ceyizi yani) azicik duzgun bir sekilde oturduk aksamlari da evde. O kotun beli sikti, dekolte bluzla bir kaykilip oturamadik, yarasa kollu tunik desen, yemek yaparken 'sogan aromali yarasa kollu tunik' haline geldi, turlu yanik tehlikeleri atlattik. Makyaj uzerine makyajla otura otura cilt pizzaya dondu. Eeee sonra ne oldu? Ammaaan sicarim boyle ise deyip kotu regl oldugumuz bi gunun gecesinde pazen pijamayi, havlu corabi cektik, saclari bir guzel tepede tutturduk, makyaji sildik de rahat ettik.

Ne ettiysek kendimize ettik be kizlar, adam zaten dalgic kostumuyle evde dolassak bile farkinda degil cogu zaman. Bu sevgilinin yaninda osurabilme esigi kadar onemli bir esik iliskide bence. Boku cikmaya son derece musait bir sey. Bir gun ooh esofmanimi giydim, rahatim derken bir sure sonra adamin yaninda sadece diz yapmis esofman altiyla, camasir suyu lekeli tisortle, iyyhhh allah korusun ama cizgifilmli tisortle dolasan bir kadin haline gelmek an meselesi. Ha gelince ne oluyor, bazi adamlar bakip oh ne guzel rahat rahat oturuyoz iste diyor, bazilari da evlendik kendini saldi, bu ne hal be diye geciriyorlardir iclerinden, bilemem, gunahlari boyunlarina.

Benim durumumda cesitli ev giysileri aramak sart oluyor tabii, is yapmami engellemeyecek, esofman alti- tisortten daha yaratici, pratik bir takim seyler ariyorum. Yazin elbise oluyor ama kisin i-ih, o da rahat degil. Isim zor yani.

Ev elbisesi kismi zor da pijama- gecelik kismi kolay mi peki? Haaayyiiirr!! Aylardir her turlu dukkanda penye, pembe olmayan, gri olmayan, bebek mavisi olmayan, hayvan gibi kalin bir kumastan olmayan, uzerinde ayicik- cizgi film kahramani- cicek bocek olmayan adam akilli bir pijama ariyorum. Var mi? Yooook! Olan 'neredeyse' dogru durust pijamalar ya annane tandansli, ya kucuk bir daire fiyatina. Hollandali kadinlarin yarisi ayicikli guyucuklu zurriyet kurutucu seyler giyerken diger yarisi giymekten cok cikarmak icin olan tiril tiril gecelikler mi giyiyor yani? Hayir yahu, inanmami beklemeyin boyle bir sacmaliga. Pehlivan gibi kadinlar hepsi.

Ha bir de vazgecilmez ceyiz uyemiz saten pijamalar var. Saten pijama giyen var mi aranizda? Varsa bir zahmet soyleyiverin, saten pijamanizla birlikte size bir de 'saten pijama ile kaymadan yatakta uyuyabilme klavuzu' verdiler de ben mi kacirdim? Tek bir kere -kayinvalidemin hediyesi- saten pijamayi giydigim gece Koray da ben de sinir hastasi olduk. Ben yatak bir buz pisti de ben konrolsuzce kayiyormuscasina oradan oraya savrulmaktan, Koray da sarildikca benim oraya buraya kaymamdan. O macera orada bitti iste. Pijamayi vermis olabilirim, bir ihtiyac sahibine.

Izledigim dizilerde falan bakiyorum kahramanlarimiz neyle uyuyor diye. Ya insanin icine afakan bastirici kalinliktaki sweat shirtlerle falan uyuyorlar (Aha, benim de var mezun oldugum okuldan sweatshirtim ama ancak tipi firtinasinda falan giyilebilir bisi) ya da ciplaga yakin. Ben onlarin uyudugu sekilde camasirlarimla yataga girsem de uyuyamam. Her an deprem olabilir, sokaga firlamam gerekebilir cunku. (Hic luzum yok aciklamaniza, Hollanda'nin deprem kusaginda olmadigini ben de biliyorum ama sen gel de bunu fobime anlat) hem insanin boynu, sirti tutulur oyle atletle falan.

Oooof of isim zor benim. Acilen beklentilerime uygun bir uyku uniformasi bir de evde dolasma uniformasi cikarsalar da rahat etsem.

Yorumlar

jelatin dedi ki…
Efendim öncelikle "ev giysisi vs. dışarı giysisi" ayrımına şiddetttle katılıyorum! Dışarıda sürttüğü giysilerle çekyata uzanan, efendime söyleyeyim yemek masasına oturan kimseler ya çok varlıklı dizi oyuncularıdır ve onların şahsi, şoförlü arabaları vardır ya da pis insanlardır. Bu kadar.

Ben ki günde 10 öğrencinin oturduğu sıralara oturup, günde 500 kişinin oturduğu otobüs ve metro koltuklarına oturup, binbir pis yerden geçerek evine ulaşan KİŞİ; yatağıma o kostümlerle, çoraplarla katiyen oturamam. O kılıktaki kimseyi de yatağıma oturtmam arkadaşım. Selam, ben Kadir İnanır.

Şimdiii, ev giysileri için bir alternatif önerebilirim belki. Bu Mango'nun, Accessorize'ın, Zara'nın ve bilimum iççamaşırı markalarının "atlet" adı altında sattıkları satenli, dantelli, likralı, penyeli ve gayet RAHAT askılı şeyleri oluyor. Neyleri olduğunu sen söyle.

Bu güzel şeylerden bir sürü alarak, altına uygun penye eşofman altları kombine ederek hem rahat, hem sade, hem de öhöm seksi öhöm kızlar olabiliriz diye düşünmekteyim. Üstelik üstüne başına hiiiiiç özen göstermemiş biri GİBİ GÖZÜKÜP, aslında çok hoş bir şıklık, efendime söyleyeyim güzellik sergilemek de cabası. Üstüne de şöyle hafiiif omuzdan düşen depresyon hırkası bolluğunda, "tüylenmemiş" bir hırka... Ama kesinlikle pozitif enerji taşıyanından.

Ben bir sevgilisi ve kocası olmayan kızcağız, evde annemin geçen sene aldığı AYICIKLI POLAR SABAHLIĞI giymediğim zamanlarda, yine annemin bu sene LaSanza'dan aldığı penguenli pembe pijamalarımla geziyorum. Ve bir gün annem usulca sokulup maruzatını bildiriyor, "Bir gün evinin kadını olunca, kocanın ve çocuklarının karşısına devamlı bu halde çıkmazsın değil mi? İnan, çok üzülürüm." diyor.

Bilmiyorum anne, ergenliğime girdiğimde çekmeceme polar eşofmanlar yerine iki jartiyer, bir saten gecelik, bir adet kırmızı don filan koysaydın bu durumu düşünebilirdim belki. Ama polar rahatlığına alıştıktan sonra elin oğluna cilve yapmak zor, çok zor.
enne dedi ki…
Okurken hah işte, benim gibi dedim, saten pijama bölümünde güldüm ve hak verdim, hele bir de çocuklu olunca giyilecek ve giyilemeyecek şeyleri düşündüm de, ben de evde çok güzel giyinemeyenlerdenim sanırım.

Asla ve asla dışarıda giydiklerimle evde oturamam. Gelir gelmez kıyafetimi çıkarırım. iş yerine giderken çok şık, bakımlı ve makyajlı oluyorum ama evde tam bir evhanımıyım. Pazardan alınmış çeşirli renklerde penye altlar ve bir sürü tişört, işte ben. Üstelik ev kışın da çok sıcak olduğundan kısa kolludur tüm tişörtler. (Ama her gün temiz bir tane giyerim, onu da söyleyeyim:)

Eşim hep ben seni işyerine gittiğin gibi görmek istiyorum diyor ama mümkün mü? Yemek yaparken, kızıma yemek yedirmeye çalışırken, onu yıkarken nasıl rahat ederim etekler, bluzlar ve gömleklerle?

Evde giyilecek şık ama kullanışlı kıyafet alternatifleri bulursanız bana da haber verin.
deryik dedi ki…
ay annemi okumuş gibi oldum... annem sayesinde ev giysisi krizi bana da bulaşmış durumda. ve lakin annemden öğrendiğim bilgi şudur: 1960ların sonuna kadar "ev giysisi" diye bi şi üretiliyomuş. yani anneannemden biliyoruz. sonra sektöre alt-üst eşofman takımlar baltayı vurmuş. neyse...

aslında çözüm bol kargo pantolonlar galiba. ev pantolonu olacak tabi, dışarda giyilmiycek; ama pijama havasını kıracak. en azından bol ama eşofman kadar salmıyo kendini. hele beli lastikli olursa ne güzel. jelatinciime katılıyorum, üstüne de bol bulamaç; ama hayır, asla "bollaşmış" olmayan bi hırka/ kazak. ve bi ufak kolye/ küpe. fark ediyo.ay bu arada t-shirt sıfır yaka olmasın. daracık, kadifemsi eşofmanlar da yasaklansın.

o saten şeyler çok terletmiyo mu ayrıca? saçma bi üretim. piyasada daha adam gibi sabahlık bile yok, hani misafir baskını olsa "unutun bu sahneyi aklınızdan silin" diye bağırası geliyo insanın.

ya da tulum giyelim yahu. nedir bu çile. bu arada, güzide fransız kadınları ne giyer ne yapar? nedir bunun çözümü? evde mi oturmuyolar, nedir.
Koyubeyaz dedi ki…
Okudum ve iste ben dedim... Yasasin yani... benim gibilerde varmis... Bu arada yeni adresin bende yok eski adresli yilbasi kartinda elimde kaldi haberin olsun bir ara bana iletiversende mutlu etsen su sahsiyeti... Operim cok cok...
Su dedi ki…
ha haaaa! benim de bir tane ev biseyim var, tshirt degil, kazak degil, ince kumastan ama uzun kollu gri bisey ama gipgri degil acikli koyulu. (ne denir di o cinslere?) sanirim 4 senedir benimle, yika giy yika giy, bozulmadi da yavrum, yakasinin acikligi falan da cok rahat, kollarinin uzunlugu da iyi, hani soyle kollarinin ucunu cekip kavrayip elleri yumruk yapma havalarina girebiliyorum. matrixteki hatun oyle gri bisey giyiyordu, onu benzetip almistim hem de londra'da bes parasizkene bir dernek dukkanindan 2 liraya mi ne.... simdi okuyunca degerini bildim :)
elif dedi ki…
cok guzel olmus bu yeni template. oh insanin ici aciliyor. fakat yeni bi deftere baslarkenki gibi kendime ceki duzen verme ihtiyaci duyuyorum cumle kurarken. derli toplu olmam, saygideger biseyler yazmam gerekiyor sanki.
Minik Patikler dedi ki…
Ev giysisi sokak giysisinden daha s1k olmalidir bence :) Ben oglum dogduktan sonra kapida soyunmaya basliyordum, hani mikroplar pantolonumun pacasindalar ya iceri girmesinler :) Yeni mekaniniz hayirli olsun..
Adsız dedi ki…
Genel olarak rahat bir şort giyiyorum uzerine de bildigimiz tisort.

Gulmeyin ama sunu da giydigim oluyor. http://www.onehanesplace.com/product/203.html?cgnbr=7091000000
şugibi dedi ki…
çok güzel olmuş yeni sayfa. iç açıcı. güle güle kullanın.
benim dışarı giysimden çok ev giysim var. eşortman altı kolleksiyonu yapıyorum, hepsi çamaşırsuyu lekeli.

Popüler Yayınlar