Kotu ev miydi kotu komsu mu?

Alllah beterinden saklasin, allahin gucune gitmesin ama bazen Koray'la ikimizin etrafinda bir sorun cemberi olduguna inaniyorum. Bir isimiz, bekledigimiz bir sey de en azindan uc kere sekteye ugramadan, yanlis anlasilma, postada gecikme, yanlis evrak, randevu karisikligi falan yasanmadan tamamlansin, mumkun degil olmuyor.

Yeni evimiz beni yavas yavas olduruyor. Hani ev ararken cok daha beter evleri gormemis olsaydim rahatlikla Eindhoven'in en kotu evinde yasadigima inanabilirdim su anda. Tamam pek guzel yuksek tavanlari var, harika (!) minicik bir bahcesi var, pek guzel bir semtte, sokagimiza bayiliyorum, otoparka para vermiyoruz, bisikletleri koyacak yerimiz var, ivirimizi zivirimizi kaldiracagimiz ekstra bir yuklugumuz var, yatak odamiz genis, elimizden geldigince guzel de yaptik evi amaaaaa...

Amasi su: Mesela ben hayatimda ilk defa bu kadar eski bir evde oturuyorum. Eski bir evde her yerden, ama herrr yerden toz ciktigini bilmiyordum ben. Yumak yumak. Top top. Tam da alerjilerimizin en sevdigi cinsten. Yumak yumak. Annemin iddasina gore tavandan dokuluyormus. Yapilabilecek bisi yokmus, takmamak gerekirmis. Takmiyorum, mumkun oldugu kadar ama koyu renk mobilyalarin, siyaha yakin renkteki parkelerin uzerinde obek obek tozlar ucusuyor evimde. Ben eskiden titiz bir insandim, bu evi mumkun degil temiz tutamiyorum.

Amasi su: Komuslarimizla yari akrabalik yari oda arkadasligi kivaminda bir iliskimiz var. Apartman eskiden alti dukkan ustu konut olan tek bir aileye ait evken sonradan apartman yapildigi icin dip dibeyiz. Ust kat komsumun kapisi camdan mesela, evimizin kapisinin kulbu oda kapisi gibi, disaridan da acilabiliyor. Belediye kayitlarina gore Koray ben ve Mark (ustteki komsu) ayni evde, birlikte yasiyoruz. Apartmanin elektrik ve isi isleri de bizim evden cozuluyor. Sigortalar yatak odamizdaki dolabin icinde (yani sigorta attiginda birinin bizim yatak odamiza girip duzeltmesi lazim) apartmani isitan kombinin kumandasi bizde, (yani komuslari pisirebilir veya dondurabiliriz) Yatak odamizda bir 'Anne Frank' kapisi var. Yani dolap ile gizlenmis, evin ust katlarina cikmak icin yapilmis gizli bir kapi, olur da savas cikarsa evde birkac yahudi saklayabiliriz sanirim. Bahce bitisigi komsumuzla aramizda iki (evet 2) adim var. Adam sigara icmek icin mutfak kapisindan disari ciktiginda benim kanepemin yaninda sigara iciyor yani, aramizda bir cam var sadece, cok sevgi dolu, pek samimi degil mi?

Amasi su: Mesela bir aydir aspiratorsuz yasiyoruz. Pazartesi aksami saat yedi bucukta nihayet ev sahibimiz aspiratoru takmak icin tesrif etti, evi les gibi ayaklariyla kat etti, birkac fayansi kirip etrafi toz icinde biraktiktan sonra bizim de haftalar evvel tesbit ettigimiz gercegi bize soyledi: Bu aspirator deligi standart bir aspirator icin cok kucuk. Cunku eski aspiratoru once duvara takmislar, onun etrafina mutfagi yapmislar. Cozum? 'Well, we have to demolish your kitchen' Adamin yuzune oyle bir dehsetle baktim kii, hemen durumu duzeltti, yani, dedi, birkac tane daha fayansi kirip oyle bakmak lazim, belki de gerekmez oyle bisi. Belki de gerekir, bakacagiz tabii dedi. Simdi ben bu sansimla, hangi ihtimale inanayim?

Hemen sordum, bu oyle bakma islemi ne zaman olur sizce diye, hani ev sahibinin gelmesini bir ayda sagladiysak bir ustanin gelmesi bahara mi kalacak yoksa diye dusunmeye baslamistim bu arada. Carsamba dedi adam, carsamba gunu gelecek ve bakacaklar. Nah geldiler tabii, usta olmak icin dunyanin her yerinde el becerisinden daha once yalanci bir orospu cocugu olmak sart kesinlikle.

Evsahibimiz sonra akan, su sicratan musluklarimizi tamir etti, adama curuyen bahce kapisini gosterdik, curuyen bahce kapisinin altindaki dev deligin (kedi kapisi) nasil ruzgar gecirdigini gordu, bakin simdi aklima geldi curuyen yatak odasi dogramalarini gostermeyi unuttuk. Tuvaleti tamir etmeye niyetinin olmadigini bir daha soyledi, kaderimize razi olmakla tuvaleti 'kaza eseri' kirmak arasinda bocalayip duruyoruz.

Kotu komsu mu ev sahibi ederdi insani, kotu ev sahibi mi yoksa kotu ev mi hatirlamiyorum su anda ama emlakcilara bakma, ev fiyati inceleme sokaklarda gordugum butun bos evlerin camina yapisip iceri bakma halim tavan yapmis vaziyette. Ha hangi parayla alacaksin evi a essek diyorsaniz haklisiniz, iyisi mi haftasonu bir de lotto oynayayim. Ne yapalim, umut fakirin ekmegi.
Nihayetinde alacagimiz ev de bundan farkli olur mu, onu da sanmiyorum, sanirim yapmam gereken alismak. Hollandalilarin buyuk kismi boyle evlerde oturuyor ne de olsa, mucize beklememek lazim.

Yorumlar

tavsan dedi ki…
nerde bu devlet, demek istiyorum. biz mi cok luks icinde yasiyoruz, bazen kicini silmek icin devleti arayan adamlar cikiyor piyasaya gibi geliyor da bana Turkiye'de. gerci temel bazi haklarimizi talep etmeyi, surekliligini saglamayi da bilmiyoruz. bu ne yaman celiskidir diyeyim.
alisirsin umarim Denizcim. en azindan ev sahibiniz ilgileniyor; hirtin birine de rastlayabilirdiniz. sanirim dunyanin her yerinde talep etmeden, ustune gitmeden hakki olani dahi elde etmekte zorlanabiliyor insan. e bu kadar hollandali da boyle evlerde yasadigina gore yasanabilirmis demek mi gerek, bir faydasi olur mu bilmiyorum ama. bizim buralara gelin desem? :)
ycurl dedi ki…
Deniz,
Insan kiralik evlerde surundukce kendisine ait bir evi olmasi gerektigi sonucuna variyor. En azindan ne ev sahibi ile ugrasirsin ne de baska birisiyle. Bazen diyorum dort duvar alip icini yavas yavas yapalim ama onun icinde donup dolasip paraya geliyor konu. Belki cikar ikramiye buradaki 240 milyon dolar olmus. Haftalardir kimseye cikmiyor.
Sndrfknella dedi ki…
Supermis sizin blogunuz! Yani icinici sikan bir durum uzerine yazilmis bir yaziya yapilacak comment midir bu sevgi kelebegi modu vs demeyin sakin. Ayni dert bende de var son 2 yildir. Aman da aman ne sansliyim ben super seker bir ev sahibem var derken icindeki canavar 2 sene once kira arttirimi zamani ortaya cikiverdi. Eski evler ve tatsiz ev sahipleri nasildir iyi bilirim yani. Siz onu bunu birakin da yazilarinizin arasini acmayin ;) Hevesle bekliyor olucam yeni postunuzu.
Sndrfknella dedi ki…
blogger'amesaj birakirken sorun yasayabiliyorum. Umarim denemelerim sonucunda ayni mesaji 1057 kere yollamamisimdir. If so, sorry :)
Seda dedi ki…
bence de lotto oyna, bu cumartesi cunku superzaterdag. iki kere cekilis var yani. ama maalesef buyuk ikramiye bana cikacagi icin amortiyle gecinmek zorundasiniz :Pp
jelatin dedi ki…
Ya ben şu Anne Frank kapısını çok merak ettim... Ne olur fotoğrafını çeksene, ne olur ne olur!
elif dedi ki…
denizcim ne pis bisey o toz olayi... kadikoyde sali pazarinin dibinde pencereleri curumus ahsap cerceveli evimizde otururken hep tozsuz bir evde yasamanin hayalini kuruyordum. buraya gelirken, oh be, en azindan kirik dokuk yollardan, insaatlardan tozlar havalanip evimize yagmayacak diye dusunuyordum. gel gor ki kurtulamadik. ben zemin kattayiz diye toza boguluyoruz saniyordum, senden ogrendim olayin eski ev oldugunu.
Mert dedi ki…
ah sizin de evden yana sansiniz kotuymus, peki ilk tutarken farketmemis miydiniz bunlari? Gerci yapacak birsey yok yani dedigin gibi cogu boyle evlerde yasiyor
Deniz dedi ki…
Davsanim ev sahibimizin benimle tehdit, acima ve durmadan telefonla taciz sonucu bazen ilgileniyor, o da sanirim bizim onu sikayet etmemizden cekiniyordur biraz da olsa.

Ycurl, o dedigin benim en buyuk kabusum. Bu memlekette, bina insaat regulasyonlari boyle korkuncken, ustalar burnundan kil aldirmayan essekler iken ev alip icini yavasca yaptirmak ancak halihazirda oturacagin baska bir evin varsa yapilacak bisi cunku. Eh o para bizde herhalde olmaz, ben de oyle yari insa halinde bir evde yasayamam, Allah buyuk konusturmasin ama.

Tam da ev alirken ve icini yaptirirken cikan maddi ve manevi sorunlar yuzunden buralarda hatiri sayilir miktarda cift bosaniyor, biliyor musun?

Jelatin, mailin yolda, gelecek canim.

Elif'cim sizin ev fistik gibi yapilmis gibi gelmisti benim gozume, sizde de mi toz var? Hay allah.

Mertcim, evi gormeye geldigimizde ev esyaliydi, ben de kibarlik ettim, esyalarin uzerindeki toz miktarina, tuvaletin vidalarina, musluklarin akip akmadigina bakamadim o anda, insanlarin ozel yerlerini desmeyeyim diye. Bir daha ev tutacak olsam affetmem vallahi, her yeri iter ceker bakarim, bu da boyle bir tecrube oldu. Yani anlayacagin bu kadar tuhafligi hayal edememistim pek o anda, bir de burasi digerlerine gore cok daha iyiydi, razi olduk iste.

Popüler Yayınlar