soyum sopum

Biz kadinlarin cilesi bitmek bilmez. Evleniriz basimiza bin turlu is acilir. Nufus cuzdani,pasaport, ehliyet, banka cuzdanlari, kredi kartlari degisir. Bosaniriz, hadiiii hepsi tekrar eski ismine donsun diye bir ton gun devlet dairelerinde siralarda bekleriz. Neymis, bir erkegin himayesinden cikip baska bir erkegin himayesine geri donmek icin bu kadar eziyet.

Evlenmeden evvel Koray'la bu soyadi mevzuunu konustuk elbette. Ben Deniz Zinzinzin Vinvingil cinsi soyadlara kategorik olarak sinir oluyorum. Cok uzun oldugu icin, ses uyumu saglamak genelde mumkun olmadigi icin, ama herseyden once ve onemli olarak eski soyadimi da kendim secmedigim icin. O benim degil ki, babamin, onun ailesinin bir tercihi ne de olsa. Sonucta isi uzatmadan, cunku burada iki soyadimini olmasi ilk basta sorun olacakti, bir takim burokratik salakliklar nedeniyle, Koray'in soyadini kullanmaya karar verdim. Yeni nufus cuzdanimi aldigim gun soyadi kismina bir tuhaf baktim, kartin arkasini cevirip yeni 'kutugume' nufusa bagli oldugum yeni yere yadirgayarak baktim. Sonra hizla gecti, yeni soyadimi tereddut etmeden
soylemeye basladim. Allaha sukur bunun da Turkce karakterleri yok icinde, ugrasmiyorum anlasilmasi icin ama eski bes harfli, neredeyse evrensel olan soyadimi pratik nedenlerle ozluyorum zaman zaman.

Hollanda vatandasligina gecerken eski soyadima donebilecegimi (Korayinkiyle birlikte kullanmak zorunda olmadan) ve bu soyadini bir gun cocuk sahibi olursam cocuguma da verebilecegimi ogrendigim gunden beri aklima takildi bu durum. Bir taraftan bes yil adamin soyismini kullandiktan sonra bir daha mi degistireceksin manyak misin diyor, bir taraftan ama eski soyadim da guzeldi, rahatti, hem cocugum olursa o da belki kullanmak ister diyorum. Koray'in bu konuda daha neseli onerileri var: Ikisini de birakip yeni bir soyadi almak gibi, soyle entegrasyona gelir cinsten. Mesela Deniz- Koray van Istanbul olsak ne guzel olur degil mi diyor.

Ben hala nufusumun, kutugumun, bir anlamda soyumun sopumun erkeklere bu kadar bagimli olmasindan rahatsizim. Eski soyadima pek cok kadinin dedigi gibi 'kendi' soyadim diyememem, eski soyadimi bir ozgurluk bayragi gibi adimin yaninda tasimak istememem de bunun yuzunden. Babamin 'alan'indan, mulkiyetinden kocamin mulkiyetine gecmek, sonra bir gun evli olmazsam babamin mulkiyetine geri postalanacagimi bilmek rahatsiz ediyor. Bize tek basimiza bir kutuk emanet edemiyorlar sanirim.

Yorumlar

Donna Quijote dedi ki…
eski soyadimi biliyorsun, bu durumda yeni soyadima "atladim" desem yanlis olmaz. hala türkce karakter sorunum var ama, en azindan anlayanlarin ilk duyduklarindaki garip bakislarindan kurtuldum.

babanin himayesinden cikip, kocanin himayesine girme meselesine gelince, evet gözüm, ben de rahatsizim bu durumdan.

ayrica "van Istanbul" soyadli bir cifti taniyor olmak da pek eglenceli geldi bana.
Adsız dedi ki…
Ben de su kutuk mevzusuna takigim. Acaba evlatliktan red durumunda yeni bir kutuk tahsis edilme ihtimali nedir? Hadi aile iliskileri iyi olan biri icin neyse de, istemiyorum kardesim sevmedigim insanlarin kutugunde olmayi!
Oh, soyledim rahatladim :)
Adsız dedi ki…
bence yeni soyadi alin. Hatta anket acin, en cok oy alan soyadini secin.
narsis dedi ki…
Pek ilgili ve bilgili oldugum soylenemez bu konuda da sadece biiiir zamanlar resit olduktan sonra istedigimiz soyadi alabildigimiz gunleri yasamisiz onu okumustum Mina Urgan'in anilarinda. Oha ne super olurdu dimiii diye kendime soyadi filan begenmistim
Quentins dedi ki…
Ben soyadımı çok seviyorum, bence ismimle çok uyumlu ve kulağa da gayet karizmatik geliyor. Ama maalesef E. bu konularda biraz geri kafalı olsa gerek ki evlenince 2 soyadı kullanmamı istemiyor. Sebebini sorunca da mantıklı bir aıklama getiremiyor. Bir ara epey tartışmalar oldu ama baktım iş tatsız bitecek bıraktım ben de inat etmeyi, ne yapayım. Bir de şöyle bir sorun var ki E.'nin soyadı neredeyse "felaket". İnsanlar beni 27 senedir bu soyadıyla biliyor, şimdi birdenbire neden soyadımı değiştirmek zorundayım ki. Ayrıca, google'da search ettim yeni soyadını alınca benim ismim ve soyadımda bir başkası daha var :(
Wuthering dedi ki…
yaa bir sey yazmayip, sadece okuyup gececektim ama kanima dokunan bir konuya feci sekilde deginmissiniz..

benim de aklima takiliyor; neden ben bir birey olarak kendi kutugume sahip olamiyorum? hadi illa cins-i mahlukatlardan biri uzerinden yuruyecekse bu is, o zaman "kardesim, doguran benim, bu durumda kutuk de benimdir, cunku bunu hak ediyorum!!" niye olmuyor? bu ne perhiz bu ne lahana tursusu..

yillar once, universitedeyken. gidip de hocama bu sekilde cikistigimda, bu konularin bir onceki yilin ders konulari olmasi nedeni ile benim biraz gec kaldigimi belirtmesi uzerine pismamla bitmis kotu bir diyalogum bile var.. uzerine medeni kanun degisti ama bu durum degismedi..
Devletsah dedi ki…
Bu konuda hiç derdi olmayan bir insanım... Zaten yeterince uzun ve anlaşılmaz bir ada sahipken daha da uzun ve daha da anlaşılmaz bir ada sahip oldum... 29 harflik alfabemizin 18 harfini 30 harflik adımda barındırıyorum... Millet üşenmiyor musun yazarken diyor. Ne bileyim çocukluğumdan beri yazıyorum alıştım galiba.

Ama en çok kütüğümün değişmesi garip geliyor. Eskiden gerektiğinde ezbere doldururdum. Şimdi illa bakmam lazım. Şu ana kadar sadece 1 kere problem yaşadım. Onda da "sizin kayıt sisteminiz 25 harfe kadar alıyor o yüzden yarısı yok" dediğim an problem çözüldü...

Van Istanbul çok hoşuma gitti..
AluminyumFolyo dedi ki…
2 isim 2 soy isim kullanan biri olarak kendimi ispanyol gibi hissetmekten duyduğum memnuniyeti inkar edemem :D evet, baba himayesinden koca himayesine geçiyoruz, ilk soy isim de pek lazım değil ama mesela evlenmeden önce aldığın arabayı satacaksın, evlilik cüzdanı istiyorlar, kimlikte eski soy adın yazmasına rağmen. ya da eski vekaletnameler var, her defasında açıklayacaksın, efendim vekalet aldıktan sora evlendim, yeni soy adım bu, valla billa bana verildi bu vekaletname falan filan... duruşmaya girerken de mi evlilik cüzdanı taşıycam yanımda!evet, ben ikişer ikişer kullanan o "kıl"lardanım :D

Popüler Yayınlar